Partner Elektro AS

Belysningsbegrepene du bør ha kontroll på

Hvorfor snakker alle om lumen, og ikke watt? Hva er kelvin? Det har foregått store endringer innen temaet belysning de siste årene. Her er svarene som gjør deg opplyst.

elektriker som monterer en downlight
belysning - glødelampe

Watt? Lumen? Kelvin? Det er ikke så lett å holde tunga rett i munnen med alle de ulike benevnelsene og hva de betyr. Her går vi gjennom de viktigste.

I forbindelse med EUs RoHS-direktiv (Reduction of Hazardous Substances) har nordmenn blitt nødt til å kikke opp – opp i taklampen for å se om den er blant de som må byttes ut. De fleste er godt kjent med watt og CE-merking, men hvor mange kjenner egentlig teknologien inni lysarmaturen? Vi hjelper deg med å rydde opp litt i begrepene.

Fra watt til lumen

Tidligere handlet det i hovedsak om watt. Watt er imidlertid benevnelse på energiforbruk, mens lumen forteller om mengden lys. Ettersom moderne LED-lys gjerne gir mer lys per watt, er det ikke lenger noe poeng i å snakke om watt. 

I en overgang er det likevel nyttig å sammenligne watt mot watt, mest for å forenkle litt for deg som kunde og bruker av lyset. Som et utgangspunkt kan du gange antall watt i den gamle pæren din med 10 for å finne antall lumen.

Besparelsen i energiforbruk blir også veldig tydelig, selv om den reelle besparelsen blir enda større når den nye lampen er koblet til et lysstyringssystem. 

Eksempelvis gir en 40 watts glødepære 410-470 lumen, som da er tallet du skal se etter. Sannsynligvis ender du da opp med en LED-pære med 4-5 watt.

Fargetemperatur og kelvin 

Ulike rom har ulike behov for fargetemperatur i lyset, og dette finner du ved å se på tallet for kelvin. Skalaen starter med varmhvitt lys, og blir kaldere jo høyere tallet er. 

Vi sier at alt under 3300 kelvin er varmhvitt, mellom 3300 og 5300 kelvin er universalhvitt og over 5300 kelvin er dagslyshvitt.

I stue og på soverom er det normalt å velge varmere lys med lavere kelvin, mens kjøkken og baderom krever dagslyshvitt for at vi skal se det som er viktig. 

Illustrasjonsbilde av et baderom med belysning

Allsidig belysning på badet er viktig. Dette sørger for avslapping og kos i det ene øyeblikket, og klargjøring av deg selv for å møte dagen i det neste.

Fargegjengivelse – Ra/CRI

I tillegg til lysmengde og fargetemperatur, er vi opptatt av fargegjengivelsen til pærene. Denne måles i Ra, som er en skala fra 0 til 100. Jo høyere Ra, jo bedre er pærens evne til å gjengi farger. 

Du husker sikkert fra naturfagtimene at hvitt lys inneholder alle fargene, og at du ser en rose som rød fordi den reflekterer de røde bølgelengdene i lyset.

For at du skal få alle farger naturlig gjengitt, må også lyskilden (i dette tilfellet en lyspære) inneholde alle bølgelengdene i det synlige spekteret. En pære eller et lysrør som inneholder lite rødt, vil også være dårligere til å gjengi røde (og gule) farger.

Fortsatt usikker? Dette handler altså om fargene på hva enn pæren belyser, enten det er fargen på sofaen din eller huden din når du står foran speilet på badet. En pære med høy Ra vil i større grad gjengi hvordan du også ser ut i dagslys. 

Du kan altså ha CE-merking på både armaturen/lampen din og på LED-lyskilden din, men det betyr ikke at de er ment for hverandre.

CE-merking

Dette er produsentens erklæring om at produktet, eksempelvis en armatur, er produsert i henhold til europeiske sikkerhetskrav. Merkingen er kun gyldig for produktet når det brukes slik det var tenkt. 

I det øyeblikket man går utenfor dette, som å erstatte et lysstoffrør i en armatur med et LED-lysrør, gjelder ikke lenger CE-merkingen. I verste fall frafaller også boligforsikringen din.

Du kan altså ha CE-merking på både armaturen/lampen din og på LED-lyskilden din, men det betyr ikke at de er ment for hverandre.

Rådfør deg med en elektriker

Alle våre elektrikere har disse uttrykkene under huden, og gir deg selvsagt god rådgivning i forbindelse med utskiftning av utgående lamper. Sjekk gjerne hvor mye du kan redusere forbruket i vår kalkulator nedenfor, og send oss en henvendelse for et tilbud på ditt prosjekt – stort eller lite.

Se hva du kan spare med LED

Kalkulatoren gir et estimat for hvor mye du kan spare, og hvor lang tid det vil ta før investeringen lønner seg. Viktig å merke seg at den ikke tar høyde for en rekke andre, kostnadsbesparende faktorer, så nedbetalingstiden vil i de fleste tilfeller bli kortere.

Så mye kan du spare

* Dette er et estimat med forkoblingsprosent på 15 % på gammel armatur. Trykk på knappen nedenfor og få et presist og uforpliktende tilbud.

Dine energikostnader reduseres med opptil

90%

CO2-besparelse per år

81 kg

Investeringen vil lønne seg i løpet av

4 år

Utviklet i samarbeid med SG Armaturen AS

Logoen til SG Armaturen

Vi kan belysning!

Vi er spesialister på lys og belysning! Om du trenger hjelp til belysningsløsninger for bedriften din har du kommet til rett sted. Kontakt oss i dag.